Tuesday, 9 July 2013

Sira Labu Kelantan


Hai awok. Hari ni sayo nok ngaja lagu mano nok buat siro labu. Awak kenal dok siro labu tu hok mano so? Okey aku tau sekarang ramai kerut-kerut kening sebab tak berapa nak paham kan. Fine, aku cakap bahasa baku.

Ceritanya camni, aku bukan la sorang yang rajin masuk dapur, rajin masak ataupun rajin buat kerja-kerja wanita melayu terakhir. Al-kesah hari tu aku pergi program dekat Kuala Kangsar. Masa nak tunggu minum petang tu bosan gila babas + lapor. Aku pun ter-imagine la amenda la dorang nak bagi masa minum petang jap lagi. Pikir punya pikir punya berangan, tetiba sira labu buat segmen terjah pulak kat otak aku. Perghh sedap siot. Terus aku teringin nak makan, tapi mana nak cari kat area Perak ni. Memang susah sikit rasanya nak jumpa. Teringat kalau kat kelantan, asal kenduri je mesti ada benda ni.

Sebab keinginan yang tak berbelah bahagi tu, weekend hari tu semangat aku terjah pasar pergi cari labu dan bahan-bahan penting nak buat sira labu nih. Fuhhh, first time in my life rasanya bersemangat pergi pasar sampai camni sekali (tolong baca part ayat condong tu dengan nada gedik, ihik!).

Kalau dekat kelantan memang manis sampai tahap kena kencing manis, tapi aku dah ejas ikot tekak aku. Kasi manis-manis buah je. Jaga kesihatan kata kau. Ok ni resepi sira labu aku. 

Bahan-bahan :

  • Sebijik labu
  • 5 ketul gula melaka (kalu dekat kelate ore panggil nisse)
  • 2 helai daun pandan
  • Sedikit kapur makan

Cara-cara membuatnya :

Sediakan bahan-bahan. Potong labu ikot saiz feveret masing-masing. Potong gula melaka sampai hancur kecik-kecik. Cuci daun pandan untuk pastikan bebas ulat dan kotoran. 

Rendam labu dalam air kapur selama 1-2 jam. Functionya nak bagi isi labu tu pejal. Nanti bila masak takde la lembik dan tak jadi rupa labu. Lepas tu tos kan dan basuh bersih. Kalau ada kapur tertinggal takot kang jadi pahit (aku agak je la akan rasa pahit tu, hehe).

Susun cecantek dalam periuk. Tabur gula melaka. letak daun pandan. Air tak payah letak sebab nanti labu tu sendiri akan  keluarkan air dari dalam badan dia. Kalau degil taknak dengar cakap jugak, letak la air sikit, 2-3 sudu.

Masak dengan api sepoi-sepoi bahasa camni. Tujuannya supaya labu tu tak masak terkejut. Biar dia masak manja-manja dan penuh kaseh sayang giteww.
Lepas sejam. Tadaaa. Konon nak Master Chef sangat plating siap ngan hiasan daun pandan kecut. Hampeh!
Mari menjamu tekak. Sedap sangat untuk orang malas masuk dapur dan pertama kali cuba macam aku nih. Kalau letak dalam peti ais, makan sejuk-sejuk lagi mabeles tau u olls.

Selamat mencuba.

20 comments:

  1. Salam k.ana..kito duk overseas ni..tepat kito xdok kapur..bleh dok gna bnda lain slain kapur?? Ngidam sgt nk make siro labu ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kot kalau tak pakai kapur pun..function dia nak bagi labu tu pejal je..tak effect sangat rasanya..:)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Ha btol tu. Dok obersea xde kapur. Acane tu

    ReplyDelete
  3. Dok mngidam sira labu. Dok google je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba la tak rendam kapur tu..ok kot..cuma kalau labu terlebih masak, jd lembik sikit..kot..hehehe

      Delete
  4. Lapar..mimpi nok make sira labu.haha..bini nyo oram luar...buat sediri la..labu jah ado...hok lain x dok blako.buh gula la..hehe

    ReplyDelete
  5. Lapar..mimpi nok make sira labu.haha..bini nyo oram luar...buat sediri la..labu jah ado...hok lain x dok blako.buh gula la..hehe

    ReplyDelete
  6. last sekali ayat ambo suko ssengih sbb ayat dia lucu..wakaka..dia kata dia hias dgn daun pandan kecut!!!wakaka..guling2 ambo suko...ambo mitok izin nok guna resepi ni..teringat tepat ggulai mesti ada sira labu...jame dulu dulu..loni xdok doh....

    ReplyDelete
  7. Baru jh mkn masa blik kg mibggu lps..sedap sengoti..ambo brehi tumo

    ReplyDelete
  8. Baru jh mkn masa blik kg mibggu lps..sedap sengoti..ambo brehi tumo

    ReplyDelete
  9. ada labu ore bagi..bulih la wat petang karang..sedap nyo rasa..

    ReplyDelete
  10. Hari ni ambo nekad apo nak jadi..jadilah ambo tetap ake buat siro labu coz doh beli kat mydin sakni��

    ReplyDelete
  11. Rendam dh kapur.tgu nk masak jah ni.hehe

    ReplyDelete
  12. Dah pergi 3 bazar cari labu sira. Akhirnya cari resepi. Tuan resepi, mohon dihalalkn resepinya yek😊😊

    ReplyDelete
  13. Terima kasih sudi kongsi resepi.. jadi rujukan pada yang mencarinya

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah tgh tunggu rendam dgn air kapur...tq

    ReplyDelete