Saturday 25 July 2015

Sambal Hitam Pahang - Versi Kering

Assalamualaikum. Selamat hari raya lagi sekali.

Raya tahun ni sedih sebab aku takde gambar raya. Meroyan lah aku kat laki sebab tak dapat gedik-gedik macam tahun sebelum ni. Tapi.......... ada sesuatu yang telah menggembirakan hati aku. Bila usha belakang rumah opah, tersergam indah sebatang pokok belimbing buluh yang berbuah lebat. Serius banyak gila buah. Terus kecur air liur aku. Teringatkan post kak sue suatu ketika dulu - Sambal Hitam Pahang. Masa tu memang teringin nak makan tapi taktau mana nak cari buah belimbing comel ni. Credit untuk laki aku yang tinggi sampai 177 tu sebab jadi pemetik buah berjaya. Kalau harapkan bini dia yang 153 ni je, terloncat-loncat. Kesian.

Kot la ade sesape yang tak penah nengok camne rupa pokoknya. Ni aku tampal kat sini.
Dah dapat buahnya, kita cari resepi kat blog kak sue dulu @ suriamj.blogspot.com. Resepi kak sue bagi tu memang straight to the point + senang aku nak paham. Resepi ni aku dah olah ikut citarasa aku. Sambal Hitam Pahang Versi Kering. Yang penting, halatuju utama sambal-pedas-masam-sedap dapat capai. So, jom masak!

Bahan-bahan
1. Belimbing Buluh - Ikut selera masam masing-masing nak letak banyak mana
2. Bawang merah - Ikut keadaan belimbing tu banyak mana
3. Cili Burung - Ini pun ikut selera sendiri nak tahap pedas camne
4. Ikan Bilis - Ini pun jugak ikut selera sendiri nak banyak mana

**Aku pun dah terikut kak sue, masak takde sukatan, agak-agak je. Hehehehe

Cara-cara
1. Rebus belimbing buluh. Petua aku baca cakap jangan rebus kat periuk yang baru sebab nanti getah belimbing ni buat periuk kita jadi kusam. Masa aku masak ni kat rumah kakak ipar aku. Jenuh la cari periuk yang tak semegah. Kang jahanam periuk dia, naya. Nasib ada.

Si comel yang dah siap rebus.
2. Tumbuk bawang, cili, belimbing yang dah direbus. Tapi kat rumah kakak ipar aku takde lesung. Jadi kita potong kecik-kecik je semuanya. 

Ni la semua bahan yang dah dicincang halus. Cili tu nampak je sikit tapi pedas dia Ya Rabbi. Aku amek iktibar dari kejadian menangis di bucu singki sebab tak mampu tahan pedas masa buat mee goreng kemarin.  Jadi hari ni, kita beringat. Ikan bilis tu pun sepatutnya ditumbuk-tumbuk manja. Tapi aku suka crunchy, jadi aku nak goreng je.
3. Goreng ikan bilis sampai garing. Ketepikan.


4. Tumis bawang, cili dan belimbing. Time ni masuk garam gula perasa apa semua ikut panda mung ahh. Ehehehe

Dah masuk semua ni, kacau-kacau. Jangan tinggal gi tengok TV lak. Kang tak pasal hangit.
Tumis sampai kering ye. Aku tumis sampai extra kering sebab kalau basah-basah nanti ikan bilis aku lemau. Hehehe
Dah sampai tahap kering yang memuaskan hati, masukkan ikan bilis. Kacau-kacau sat bagi sebati. Siap!
Senang tak? Senang sesangat kan? Ape lagi, makan nasik jom.

Ini je dah cukup. Siap tambah lagi. Nikmat sungguh rasanya. Lepas satu gian. Zoom sikit.
Ikan bilis gedabak ni dah overshawow keseluruhan sambal lak. Maafkan lah beliau. Macam aku cakap awal-awal tadi, yang penting halatuju utama sambal-pedas-masam-sedap dapat capai. Hehehe.
Sambal ni sampai ke malam krup krap lagi ikan bilis dia. Memang tiptop. Ingat nak simpan makan esok lak. Disebabkan laki aku pun hantu masam jugak, dinner malam tu setel terus. Takpe balik umah opah kita kutip belimbing + buat lagi okey.


Selamat mencuba ☺


No comments:

Post a Comment